De Groot vermindert de CO2 uitstoot in haar eigen bedrijfspanden

Wij gaan door met het verduurzamen van onze panden. Op onze vestiging in Hengelo hebben we de laatste tijd diverse maatregelen getroffen.

Enige tijd terug zijn de kantoren op de 1e verdieping voorzien van LED-panelen in combinatie met aanwezigheid sensoren. Er zijn verschillende types LED-panelen toegepast om onze klanten te kunnen laten zien wat er in de markt te verkrijgen is, en hoe dit beleefd kan worden in de praktijk. De lampen zijn opgenomen in het systeemplafond.

De aanwezigheidsensoren zijn gekoppeld aan ons KNX domotica systeem en schakelt de verlichting in zones. Tevens is hier een daglichtregeling op toegepast waardoor de lichtintensiteit wordt aangepast aan de lichtinval van buiten op kantoor.

Recent zijn in de werkplaats van ons pand aan de Opaalstraat 22 te Hengelo de bestaande lichtlijnen met TL verlichting vervangen door LED-lijnen. Tevens is er inductieverlichting toegepast in het hoge deel van de hal bij de lasrobot. In de 1e hal is een lichtsensor geplaatst bij de lichtstraat. Bij voldoende lichtinval in deze hal zal de lichtlijn automatisch voor 50% worden uitgeschakeld. Voor een optimaal werkklimaat is gekozen om de lampen uit te voeren in de kleur 5000K. Dit benaderd de beleving van het daglicht.

Tijdens de interne verhuizing van kantorenplekken van en naar de Opaalstraat en Spinelstraat zijn de TL armaturen bij de Opaalstraat op de begane grond vervangen door LED armaturen. Bij de uitbreiding van de kantoren aan de Spinelstraat zijn LED- armaturen toegepast in combinatie met aanwezigheidssensoren.

Voor de verwarming in het pand aan de Opaalstraat wordt een biomassacentrale ingezet. Deze biomassacentrale zorgt ervoor dat wij volledig van het gas af zijn voor deze locatie. Deze biomassacentrale wordt gevoed met houtsnippers en verzorgt de warmtetoevoer naar de radiatoren en luchtverwarmers in het pand.

Ons gehele gebouwbeheersysteem is aangepast middels Priva apparatuur en gekoppeld aan de biomassacentrale. Tevens is er een koppeling gemaakt met de aanwezige koel en luchtbehandelings-installaties van Carrier. Hiermee is de gehele installatie klimaat technisch optimaal te regelen.

Op deze manier wordt fors minder energie gebruikt. DGI draagt op deze manier ook zijn steentje bij aan de vermindering van de CO2 uitstoot in kader van het milieu.