Van detailhandel, naar vele ziekenhuisbezoeken tot nieuwe kansen: het verhaal van Lars

Lars is vanuit de detailhandel naar de techniek geswitcht. Naast deze grote verandering, kwam er nog een grote uitdaging op zijn pad. Want wat ga je doen als alledaagse bewegingen ineens niet meer vanzelfsprekend zijn? Zo heeft Lars naast een verandering van baan, ook een switch gemaakt in functie doordat plotselinge rugklachten zijn alledaagse handelingen hinderden. Toch heeft hij weer zijn draai gevonden en werkt hij nu met plezier als tekenaar op de werktuigbouwkundige afdeling.

In zijn vorige werk in de detailhandel miste Lars de uitdaging, hij was op zoek naar iets nieuws. “Ik zag mogelijkheden in de techniek en hoorde dat De Groot een bedrijf is dat ervoor openstaat om jonge mensen op te leiden. Ook het advies van mijn schoonvader heeft mij geholpen in mijn keuze”.

Gemotiveerd maar ook met twijfel begon Lars als Assistent-Monteur op de bouw. “Je komt in een totaal andere wereld. De eerste paar weken heb ik echt getwijfeld of het wel de juiste keuze was. Ik twijfelde of ik het wel kon en of ik het wel echt leuk zou vinden”. De combinatie van praten met zijn vriendin, steun van het bedrijf en vergrote zelfverzekerdheid door toegenomen kennis namen zijn twijfels weg. “Uiteindelijk moet je het gewoon doen!” aldus Lars.

Lars is nog maar 23 jaar jong wanneer hij zich plotseling verstapt. Een verstapping met grote gevolgen. Na een paar dagen was het nog niet over. Omdat hij bijna niet meer kon lopen, werd Lars doorgestuurd naar het ziekenhuis. De MRI was duidelijk: slijtage in de rug, de spieren werken niet goed genoeg en het zenuwstelsel is aangetast. Ook werd later duidelijk dat het chronisch is. “Dan zakt de moed je wel in de schoenen. Ik kon amper lopen, kon niet meer fietsen en niet eens in een auto zitten”. Voor een half jaar bezocht Lars drie keer per week het ziekenhuis en zijn situatie werd stabieler. Ook bezocht hij nog af en toe de werkplaats bij De Groot om contact te houden en om nog iets te kunnen doen. Al snel werd duidelijk dat een baan als Assistent-Monteur er niet meer in zat.

Op een dag werd Lars gebeld met de optie om als Tekenaar op de werktuigbouwkundige afdeling te komen werken. “Ik was heel blij met deze kans en heb hem met beide handen aangepakt. Het bracht mij blijdschap dat er weer een plekje voor mij was wanneer ik me beter voelde”. Samen met collega’s Hans en Peter is er een stappenplan gemaakt om langzaam weer aan de slag te kunnen. Na te zijn begonnen met drie keer per week twee uur werken, heeft Lars zijn draai langzaam weer gevonden. Met aanpassingen aan zijn bureau en de nodige steun, kan hij nu weer full time werken.

“Soms moet je de sprong in het diepe maken. Ik ben vanuit de detailhandel, via de functie Assistent-Monteur, Tekenaar geworden. Een nieuwe stap blijft spannend. Ik leer veel van collega’s en kijk ook af en toe met mijn schoonvader mee, die werkzaam is in hetzelfde vakgebied. Ook heb ik inmiddels bijna mijn opleiding Niveau 3 Technisch Tekenaar afgerond en start ik daarna met Niveau 4” aldus Lars.

“Het was een achtbaan van emoties en ik merkte dat ik soms wel een beetje depressief werd. Mijn vriendin is ook mijn beste vriend en we zijn er altijd voor elkaar. Erover praten heeft mij echt geholpen. Mijn advies aan eenieder in zo’n situatie is dat het belangrijk is om hulp te durven vragen en om transparant te zijn naar je werkgever. De kans om te switchen van functie bood mij het perspectief om weer aan de slag te kunnen, die kans zag ik als een lichtpuntje. Dan moet je er vol voor gaan en het lef hebben om een sprong in het diepe te wagen”.

Lars is erg tevreden met de plek waar hij nu zit en is ook trots als hij terugkijkt. “Ik zag mijn mindset veranderen. Ik kon eerst nauwelijks lopen en nu kan ik weer vol aan de slag en mijn ding weer doen”. In zijn huidige werk vindt hij de variatie in werkzaamheden en de contacten met collega’s en opdrachtgevers het leukst. “Elke dag leer ik weer wat nieuws, je kan hier niet stoppen met leren” aldus Lars.

Kom jij uit een ander vakgebied of heb je twijfels die je keuze in de weg staan? Wil je meer informatie over de verschillende mogelijkheden voor jou? We drinken graag een bak koffie met je om de mogelijkheden te bespreken. Je kunt contact met ons opnemen door een e-mail te sturen naar onze Opleidingscoördinator Hans Baan (h.baan@degrootgroep.nl) of via ons contactformulier.

Lars Heijinkklein 1