Voorpagina > Nieuws >

Nieuws

De Groot vervangt alle stationsklokken

Iedereen die wel eens met de trein reist, kent ze. De vierkante, blauw-witte stationsklokken boven de perrons. Deze huidige klokken, aangestuurd door een atoomklok in Utrecht, zijn nodig aan vervanging toe. De komende jaren worden daarom alle - circa 1500 - klokken op meer dan 400 stations in Nederland vervangen. De Groot Installatiegroep heeft, i.s.m. Jonge Poerink uit Hengelo, de opdracht gekregen om deze te leveren en te installeren, waarbij gebruik zal worden gemaakt van een nieuwe techniek.

De nieuwe, ronde klokken worden namelijk aangesloten op glasvezel. Hierdoor kunnen ze, in geval van een storing, ook op afstand worden hersteld. En dankzij het gebruik van ledverlichting zijn de nieuwe stationsklokken ook nog eens heel duurzaam.

Op station Helmond zijn onlangs de eerste glasvezelklokken geïnstalleerd. De vervanging van alle uurwerken is een logistieke megaklus, die ongeveer tien jaar in beslag zal nemen. 

Update:

Na ons persbericht over het vervangen van de stationsklokken overspoelde onze mailbox met vragen als: "Wat gaat er met de oude klokken gebeuren?" en "Kan ik een oude klok overnemen?". Tot nu toe was niet bekend wat er met de klokken ging gebeuren. Maar nu weten we echter meer. 

Op de meeste stations waar De Groot Installatiegroep komt voor montagewerkzaamheden heeft de procesaannemer de klokken al verwijderd. Als er wel een klok door ons wordt uitgewisseld, moet De Groot deze klokken afleveren bij ProRail in Utrecht. De klokken blijven in het bezit van ProRail. 

En daarmee hebben we dus de vraag van vele geïnteresseerden beantwoord. 

 

 

Terug naar overzicht

deel: